Lukáš Provod: Nad osobními cíli mám určitě ty týmové, a to získat titul, pohár a hlavně se probojovat do Evropy

14.07.2023 15:00

Lukáš Provod před startem nového ročníku pro náš web hovořil o vzdělání, cílech i o reprezentaci. „Chci se se Slavii probojovat do Evropy,“ zaznělo z jeho úst.

Přece jen mnoho vrcholových sportovců nezvládne studium na vysoké škole, jak jste to všechno dokázal skloubit?

V určitých aspektech je to samozřejmě náročné skloubit tréninky, zápasy a soustředění s vysokoškolským studiem. Já jsem studium vnímal jako dobrý doplněk k fotbalu a také možnost, jak si rozšiřovat vědomosti a znalosti mimo fotbalovou bublinu. Samozřejmě byli také období, kdy bylo studium náročnější, ale celkově si stojím za tím, že studium je pro profesionálního sportovce výborná volba.

Plánujete se nadále věnovat doktoranskému studiu?

Neplánuji.

Vy sám se rád vzděláváte, při čem se dokážete odreagovat? Patří mezi vaše zájmy také hraní her na konzoli?

Hry na konzoli byly mojí zálibou dříve. Dnes se raději podívám na nějaký seriál či film a trávím co nejvíce času se snoubenkou. Rád si také zahraji jakýkoliv jiný sport.

Každý měsíc dokážete podle vlastních slov ušetřit alespoň 80 % svých příjmů, což ve světě profesionálních fotbalistů není úplně běžná věc.

Samozřejmě, že takto vysoké procento je závislé na příjmech, které mám ve Slavii. Na druhou stranu jsem se vždy snažil něco ušetřit již z prvních výplat v Plzni, které se pohybovaly okolo 5 tisíc měsíčně.

Pomalu se přesuneme k otázkám týkajících se přímo fotbalových trávníků. V dresu Slavie máte za sebou již čtvrtou sezonu. Jak uplynulý ročník hodnotíte?

Sezónu nemůžu hodnotit kladně, protože se nám s týmem nepodařilo dosáhnout vytyčeného cíle, kterým bylo vyhrát jak pohár, tak ligu. Z osobního hlediska byla sezóna složitá převážně kvůli zranění. Tělo však postupně na zápasovou zátěž reaguje lépe a na konci sezóny jsem se již cítil výborně.

V posledních dvou letech se Vám právě nevyhýbala zranění, po kterých je vždy návrat na fotbalové trávníky náročný. Co pro Vás osobně bylo během rekonvalescence nejtěžší?

Nejtěžší bylo určitě to, že člověk postrádá pocit kontroly. I přes vše, co jsem tělu dával a jak jsem se o něj staral, vždy přišlo nějaké další zranění, které sportovce vrátí o krok zpět a které nemá jasné vysvětlení.

Se Slavii jste byl na herním soustředění v Rakousku. Máte pro nadcházející sezony nějaké osobní cíle?

Nad osobními cíli mám určitě ty týmové, a to získat titul, pohár a hlavně se probojovat do Evropy. Z osobního pohledu jde o to, stát se opět stěžejním článkem základní sestavy a pomoci týmu k naplnění všech cílů.

Co je Vaší největší přednost a v čem naopak byste se rád zlepšil?

Největší předností je určitě všestrannost a komplexnost. Zlepšit se hráč může naprosto ve všem.

Během přípravných zápasů jste se zde utkali také s druholigovým anglickým celkem Queens Park Rangers. V evropských pohárech jste si už proti několika anglickým týmům zahrál.

Celkově jsme na soustředění měli velice zajímavé soupeře. Konfrontace se zahraničními celky je vždy přínosná.

S národním týmem se vám daří plnit roli favorita, když se ve skupině E nacházíte v čele tabulky s jednobodovým náskokem na druhou Albánii.

Na červnovém srazu byla skvělá atmosféra a já jsem byl moc rád, že jsem mohl být součástí úspěšných zápasů. Věřím, že když budeme pokračovat v podobných výkonech, podaří se nám na šampionát postoupit.

V přípravném utkání s Černou Horou jste se zapsal mezi úspěšné střelce. Vnímáte reprezentační úspěchy jinak než ty na klubové úrovni?

Zápasy a úspěchy na klubové a reprezentační úrovni jsou samozřejmě odlišné. Pro mě osobně je důležité, aby byla úspěšná jak reprezentace, tak Slavie a já tomu napomáhal co největší měrou.

Mezi vaše největší úspěchy jste zařadil góly do sítě Leicesteru a belgické reprezentace. Pokud byste měl tu příležitost hrát v jedné z TOP 5 evropských lig, tak v které by to bylo?

Pokud bych měl možnost hrát v jakékoliv z TOP 5 evropských lig, tak by to pro mě byl splněný sen.

Po konci kariéry byste rád zůstal u fotbalu. Co Vás však láká nejvíce? Trénování, role sportovního manažera, práce s médii či PR, nebo něco úplně jiného?

Sám jsem zvědav, kam se vyvine má kariéra a na jakou z pozic budu mít po kariéře největší předpoklady. Nejdůležitější pro mě bude, abych cítil, že to co dělám, dává smysl.

Před zraněním kolene na jaře 2021 jste byl ve své nejlepší formě a o zájem o Vás měli zahraniční celky. Můžete uvést, které to byli a v jaké fázi bylo jednání?

S manažerem jsme se domluvili, že do konce sezóny nechci slyšet o žádných nabídkách, abych se mohl plně soustředit na konec sezóny. Jsem rád, že to tak bylo, protože kdybych věděl o všech nabídkách, tak by první momenty po zranění byly o to těžší.

Aktivní jste také na sociálních sítích. Jak moc je podle Vás důležité být v dnešní době aktivní i mimo fotbalové trávníky a jak se perete s negativními komentáři?

Aktivita na sociálních sítích je v dnešní době již standardem. Nemyslím si, že bych byl na sociálních sítích nějak přehnaně aktivní. Negativní komentáře jsem se naučil vůbec nečíst.

Jaký máte názor na odchody hvězdných hráčů do Saudské Arábie a jde podle Vás do budoucna tyto přestupy do budoucna nějak omezit?

Na tyto přestupy jsou dva pohledy. U hráčů, kterým se kariéra chýlí ke konci a je to poslední možnost podepsat lukrativní kontrakt je pochopitelné, že o možnosti Arábie přemýšlí. Dále jsou tu hráči původem z Afriky, kteří mají díky vysokým příjmům možnost pomáhat celým komunitám a zlepšovat infrastruktura v místech, ze kterých pochází. Nechápu mladší hráče, kteří mají možnost působit na top úrovni v Evropě a zvolí cestu Arábie a vysokých příjmů.

Na závěr Pokud byste se nestal profesionálním fotbalistou, čím byste rád byl?

Pokud bych nebyl fotbalistou, tak bych určitě využil programů na vysoké škole a šel na nějaký čas studovat do zahraničí. Od toho by se následně odvíjely i další kroky.